Σε τεντωμένο σχοινί ο τουριστικός κλάδος – Ζητάει άμεσα μέτρα στήριξης

Σε τεντωμένο σχοινί ο τουριστικός κλάδος – Ζητάει άμεσα μέτρα στήριξης

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον εξακολουθεί να δυσχεραίνει τους εμπλεκόμενους του τουρισμού, με τους μεν επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα επιβίωσης, τους δε εργαζόμενους να κινδυνεύουν να χάσουν την πολύτιμη θέση εργασίας τους. «Ζητάμε τα αυτονόητα, την άμεση στήριξη από την Πολιτεία και την επέκταση των μέτρων στήριξης για την επιβίωσή μας» αναφέρουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ξενοδοχία, στα οργανωμένα ταξίδια, στο επιχειρείν.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν, έστω και την ύστατη στιγμή, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Η συνέχιση της πανδημίας με τις διαδοχικές μεταλλάξεις και την επέκταση των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτισή τους, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ανάκαμψης, τουλάχιστον για τους προσεχείς δυο με τρεις μήνες.

Τα τουριστικά γραφεία υπολειτουργούν, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας καταγράφουν μονοψήφιες πληρότητες, τα καταλύματα στους ορεινούς προορισμούς, εκτός από τις περικοπές του κόσμου για αποδράσεις – με εξαίρεση το 15νθήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς- έχουν να αντιμετωπίσουν και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA) με επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία, ζητάει την απολύτως απαραίτητη στήριξη των επιχειρήσεων της από την Πολιτεία, χωρίς την οποία θα κινδυνέψει σοβαρά η ίδια η ύπαρξη και η συνέχιση της λειτουργίας τους, ενόψει μάλιστα της ήδη ανακοινωθείσας αναστολής των σχολικών εκδρομών και της ολοκληρωτικής καθήλωσης του οργανωμένου τουρισμού εξαιτίας της πορείας της πανδημίας.

Οι ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο και δουλεύουν κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, ζουν καθημερινά με την αγωνία η οποία αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Τα δε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας παραμένουν με πολύ χαμηλές πληρότητες, με τις προγραμματισμένες κλαδικές εκθέσεις να αναβάλλονται, τα συνέδρια να ακυρώνονται και παράλληλα τα λειτουργικά τους έξοδα να αυξάνονται.

Οκτώ μέτρα ζητάει η FedHATTA

Η FedHATTA μπροστά στη δύνη της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον ζητάει από την Πολιτεία να επεκταθεί ένας αριθμός μέτρων στήριξης για τα τουριστικά γραφεία μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2022, και συγκεκριμένα η επέκταση αυτή να αφορά:

  • το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
  • την επιδότηση ενοικίων
  • την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων σχετικών ρυθμίσεων)
  • την αναβολή (μετά το τέλος Ιουνίου 2022) της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών
  • την άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ποσών που οφείλονται στα τουριστικά γραφεία από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
  • την άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή για τις επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων από οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης μπορεί να παρουσιάζει ακόμη καθυστέρηση
  • την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ
  • κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο να περάσει, χωρίς περαιτέρω σοβαρές βλάβες, την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που έχει ακόμη μπροστά του.

Επιπλέον, η FedHATTA θέτει επί τάπητος και τα ακόλουθα θέματα που θεωρεί ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά:

  • Την πιθανότητα επαναφοράς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022, έτσι ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που, λόγω έλλειψης έργου, δεν έχει αντικειμενικά την δυνατότητα αυτή τη στιγμή -και δεν θα την έχει στο επόμενο χρονικό διάστημα- να τις υποστηρίξει.
  • Την πιθανότητα καθιέρωσης ενός νέου καθεστώτος voucher όσον αφορά τις επιστροφές χρημάτων για οργανωμένα ταξίδια που έχουν ήδη ακυρωθεί ή πρόκειται να ακυρωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα λόγω του Covid-19.
  • Την διευθέτηση των δόσεων δανείων και λοιπών χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων που έχουν λήξη κατά το άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα.
  • Την περίπτωση μιας ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών γραφείων που αποδεδειγμένα δεν είχαν έργο λόγω των παραλλαγών του Covid-19, και των οποίων τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί, είτε μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
  • Τέλος, δεδομένου ότι πάρα πολλές μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές και προσωπικές επιχειρήσεις, με πολύ μικρό αριθμό προσωπικού, δεν έχουν τύχει κανενός μέτρου στήριξης από την Πολιτεία μέχρι σήμερα, την απόλυτη ανάγκη να ληφθεί ιδιαίτερη μνεία για τις επιχειρήσεις αυτές και να στηριχθούν με έναν πρόσφορο τρόπο, καθώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αγωνίζονται αβοήθητες, σε πολύ αντίξοες συνθήκες, για την ίδια την επιβίωσή τους.

Ενίσχυση ζητούν και οι ξενοδόχοι

Η κίνηση στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας για την εορταστική περίοδο ήταν υποτονική, με εξαίρεση προορισμούς που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν έντονη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με χριστουγεννιάτικα χωριά και εντυπωσιακό διάκοσμο.

Στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός, ότι η πόλη, υπό κανονικές συνθήκες, καταγράφει υψηλές πληρότητες με τους Βαλκάνιους αλλά και τους Έλληνες να την προτιμούν, αυτές τις γιορτές η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, η κίνηση τα Χριστούγεννα ήταν μόλις στο 25% ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς ήταν χειρότερη.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάει από όλους τους βουλευτές την παρέμβασή τους προς την κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις τους με βραχυχρόνια και μικρού κόστους μέτρα.

Η επιστολή που εστάλη χθες (Τετάρτη 12/01) προς τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης με θέμα «Σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας από την αρχή της φετινής χρονιάς στον ξενοδοχειακό κλάδο της Θεσσαλονίκης» φανερώνει το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος της περιοχής.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον τουρισμό

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό.

Η μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης», που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία εταιρειών Deloitte – Remaco για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ, προσδιορίζει το «πώς» μπορούν να αναπτυχθούν τα προϊόντα του ελληνικού τουρισμού και παράλληλα  εστιάζει στον τουριστικό προορισμό ως θεμελιώδη μονάδα σχεδιασμού, άσκησης πολιτικής, διαχείρισης, διακυβέρνησης και μάρκετινγκ στο τουριστικό οικοσύστημα.

«Ο ΣΕΤΕ εκπληρώνει στο ακέραιο τον ρόλο και την ευθύνη του ως κοινωνικός εταίρος, παραδίδοντας το στρατηγικό σχέδιο, τον οδικό χάρτη, για να βαδίσει ο τουρισμός στη νέα εποχή. Πρόκειται για μια μελέτη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών, που λαμβάνει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τουριστικού τομέα, που είναι δυναμική και προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος προσθέτοντας «στόχος μας είναι το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» να αποτελέσει την αρχή μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς η επιτυχής υλοποίηση της στρατηγικής χρειάζεται/ απαιτεί ουσιαστικούς συμμέτοχους και συνοδοιπόρους, συνθετικά και συνδυαστικά με τους υπόλοιπους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Ερωτηθείς ο κ. Ρέτσος από το GRTimes.gr σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία και εκτιμάει ότι το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021. Μια χρονιά η οποία ενάντια στις προβλέψεις και τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία, κατά προσέγγιση το 55% των πληρωμών του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τουριστικοί πράκτορες: Είμαστε ζωντανοί νεκροί –Απώλεια τζίρου 40% από τις ακυρώσεις σχολικών εκδρομών

ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός πρωταθλητής και πρωταγωνιστής της επόμενης μέρας

ΙΝΣΕΤΕ: Τρίτη η Ελλάδα στο «Ήλιος και Θάλασσα» – Τα 12 προϊόντα του ελληνικού τουρισμού

Μελέτη-ΙΝΣΕΤΕ: Αυτά είναι τα megatrends του τουρισμού

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top