Πασχαλινό Τραπέζι: 46% «πάνω» μέσα σε δυο χρόνια! – Ποια προϊόντα πήραν «φωτιά»

Πασχαλινό Τραπέζι: 46% «πάνω» μέσα σε δυο χρόνια! – Ποια προϊόντα πήραν «φωτιά»

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Ανεβαίνουν δίχως σταματημό οι τιμές των προϊόντων στην αγορά, με αποτέλεσμα το φετινό Πασχαλινό Τραπέζι να είναι από τα πιο ακριβά των τελευταίων ετών. Μοσχάρι, χοιρινό, μαρούλια και κρεμμύδι φρέσκο ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος για τα εδέσματα που είθισται να βρίσκονται στο τραπέζι τόσο το βράδυ της Ανάστασης όσο και ανήμερα του Πάσχα.

Αύξηση σχεδόν 50% έχει σημειωθεί μέσα σε δύο χρόνια στο Πασχαλινό Τραπέζι, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γεώργιος Λεχουρίτης.

«Το πασχαλινό τραπέζι θα είναι επιβαρυμένο φέτος κατά 12,6% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ τη διετία 2021 έως 2023 η αύξηση ήταν της τάξεως του 46% συνολικά. Το κρεμμύδι έχει «πάρει» αύξηση, το μαρούλι το ίδιο, ενώ η συκωταριά πωλείται όσο ένα αρνί (περίπου 13 ευρώ το κιλό).Με αυτές τις αυξήσεις είναι λογικό το τραπέζι να επιβαρύνεται οικονομικά».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ αύξηση των τιμών σημειώνεται και στο κρέας, όπως στο μοσχάρι και στο χοιρινό. «Χοιρινό και μοσχάρι έχουν ανοδική πορεία στην τιμή τους κατά περίπου 25% (σ.σ. για παράδειγμα, το μοσχάρι από 9,5 ευρώ το κιλό «εκτοξεύτηκε» στα 12,5 ευρώ). Τα μόνα που κρατήθηκαν σε σταθερά επίπεδα είναι το αρνί και το κατσίκι».

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ για να φάει μια ομάδα 6-8 ατόμων στο σπίτι την παραμονή της Ανάστασης και ανήμερα του Πάσχα χρειάζεται να πληρώσει συνολικά 334,05€, ενώ σε σχέση με πέρυσι ο καταναλωτής γι’ αυτά τα δύο τραπέζια πλήρωσε 296,65€.

«Δυστυχώς σε όλα τα προϊόντα έχουμε δει αυξήσεις, είτε αυτά είναι λαχανικά, είτε τυροκομικά ή κρέας. Με βάση τον «σφυγμό» της αγοράς, ίσως μέχρι τέλη Ιουνίου να υπάρξει μία ανοδική τάση, ωστόσο αργότερα η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί, αλλά και πάλι… όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε ο κ. Λεχουρίτης.

Οι κρεοπώλες «βλέπουν» sold out… αλλά σε μειωμένες προμήθειες

Υποψία να μην υπάρχουν αμνοερίφια από αύριο, Μ. Παρασκευή ή στην καλύτερη περίπτωση από το Μ. Σάββατο, κάνει λόγο στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.

«Σήμερα, Μ. Πέμπτη θα “καθαρίσουμε” και ουσιαστικά φαίνεται πως θα πάμε για “sold out” στις ποσότητες που έχουμε ήδη προμηθευτεί και οι οποίες είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος που βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες. Ο κόσμος περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή, ώστε να πέσουν οι τιμές, αλλά επειδή φέτος οι παραγγελίες που κάναμε ήταν μειωμένες, έχουμε ξεπουλήσει», αναφέρει ο κ. Κεσίδης και υπογραμμίζει πως σε αυτή την περίπτωση είναι «διπλό το κακό: Από τη μία οι κτηνοτρόφοι μπορούσαν να σφάξουν πολλά ακόμη αμνοερίφια και δεν το έκαναν και, από την άλλη, εμείς ως κρεοπώλες ενώ  θα μπορούσαμε να προσφέρουμε κατσίκι και αρνί στον καταναλωτή μέχρι το Μεγάλο Σάββατο δεν θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα». Ό,τι σφάχτηκε, σφάχτηκε, τονίζει ο εκπρόσωπος των κρεοπωλών και προσθέτει: «Όπως βλέπουμε να κινείται η αγορά, υπάρχει περίπτωση από τη Μ. Παρασκευή να μην υπάρχει στα τσιγκέλια ούτε αρνί, ούτε κατσίκι».

Τέλος, όσον αφορά τη συκωταριά, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν πωλείται ξεχωριστά, αλλά μαζί με το αμνοερίφιο της επιλογής του καταναλωτή. «Στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της γειτονιάς η συκωταριά διατίθεται με το αμνοερίφιο και δεν πουλιέται χωριστά. Τα έντερα μπορούν να πουληθούν χωριστά, διότι δεν θεωρείται από τον νόμο προϊόν, αλλά υποπροϊόν και η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ το κιλό».

Παρακάτω αναλυτικά οι τιμές προϊόντων για το φετινό Πασχαλινό Τραπέζι:

Κρέατα

  • Αρνί (14 € /κιλό): 140€ (10 κιλά)
  • Κοκορέτσι (1,5 κιλό): 21€

Λαχανικά

  • Μαρούλια (2 τμχ): 1,40€
  • Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1,20€
  • Άνηθος: 0,60€
  • Ντομάτες (1 κιλό): 2,5€
  • Αγγούρια (2 τμχ): 1,40€
  • Τζατζίκι (1 κιλό): 4,20€
  • Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 11€
  • Τυρί φέτα (500 γρ.): 7€
  • Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.) 8,5€

Διάφορα άλλα προϊόντα

  • Ψωμί (1 κιλό): 2,40€
  • 20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20
  • Κάρβουνα (20 κιλά): 26€
  • Κουλούρια (1 κιλό): 15,45€
  • Τσουρέκι (1 κιλό): 17€

Αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά

  • Κρασί (1,5 λίτρο): 6€
  • 10 Μπύρες: 17€
  • 6 Αναψυκτικά: 4,20€
  • Φρούτα: 4€
  • Γλυκά: 14€

Διάφορα απρόβλεπτα (ρεύμα, λάδι): 16€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Την Ανάσταση περιμένουν οι εστιάτορες της Θεσσαλονίκης – Πόσο θα κοστίσει η μαγειρίτσα

Καπάνι-Πασχαλινό τραπέζι: Πώς κινείται η αγορά – «Μουδιασμένοι» οι καταναλωτές (ΦΩΤΟ -VIDEO)

Ζαχαροπλαστεία Θεσσαλονίκης: «Συγκρατημένες» αυξήσεις τιμών – 150 τόνοι τσουρεκιού ενόψει Πάσχα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αγορά: Υποτονική η κίνηση στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Κρεοπώλες: Πιο λιτό φέτος το Πασχαλινό τραπέζι – Φόβοι να μείνουν τα αμνοερίφια στα… τσιγκέλια! (VIDEO)

«Χρυσά» τα αβγά στο φετινό πασχαλινό τραπέζι – Υποτονική η αγοραστική κίνηση 

Φωτιάδης: Η αγορά δεν μπορεί να ζήσει με επιδοματικές πολιτικές και βοηθήματα

Θεσσαλονίκη: Η αγορά στα Πασχαλινά της, στη Δημητρίου Γούναρη (ΦΩΤΟ)

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά: Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων (VIDEO)

Π.Ε.Σ.Α: Η Πασχαλινή αγορά της Αττικής είναι πολλά υποσχόμενη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top