Χαλκιδική: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε λιμνοθάλασσα (ΦΩΤΟ)

Χαλκιδική: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε λιμνοθάλασσα (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Αντιμέτωποι με ένα θλιβερό θέαμα έρχονται τις τελευταίες μέρες κάτοικοι στα Ψακούδια Χαλκιδικής, καθώς εκατοντάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε λιμνοθάλασσα!

Οι εικόνες, τις οποίες εξασφάλισε το GRTimes είναι ενδεικτικές του φαινομένου.

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στις εκβολές της λιμνοθάλασσας, στην οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει «αποκοπεί» η δίοδος προς τη θάλασσα.

Όπως εκτίμησε μιλώντας στο GRTimes η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου ο μαζικός θάνατος των ψαριών το πιθανότερο είναι να οφείλεται στον ευτροφισμό (σ.σ. υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων που συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό).

Λόγω του γεγονότος ότι η στάθμη του νερού έχει κατέβει και έχει αποκοπεί η ροή προς τη θάλασσα, τα ψάρια έχουν εγκλωβιστεί σε ένα περιβάλλον με έλλειψη οξυγόνου, με συνέπεια τον μαζικό θάνατο τους.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ενδεχόμενο το φαινόμενο να οφείλεται στη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, ως απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η θερμοκρασία της θάλασσας στη Μεσόγειο «έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ την περίοδο του καύσωνα ο υδράργυρος «άγγιξε» τους 30 βαθμού Κελσίου στις ελληνικές θάλασσες, απειλώντας σοβαρά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Επιτόπια αυτοψία και εργαστηριακή ανάλυση

Το φαινόμενο όπως γνωστοποίησε η κ. Ζωγράφου στο GRTimes παρατηρήθηκε και σε θαλάσσια περιοχή της Ιερισσού.

Για τον παραπάνω λόγο – αν και οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας συγκλίνουν στον παράγοντα του ευτροφισμού – έχει ληφθεί δείγμα και θα διενεργηθεί εργαστηριακή ανάλυση, ώστε να εξακριβωθεί επίσημα ότι δεν υπάρχει ρύπανση υδάτων.

Τέλος αύριο, Τρίτη (29/8) στα σημεία ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί επιτόπια αυτοψία από στελέχη της Υπηρεσίας.

Δείτε τις φωτογραφίες του GRTimes:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αλεξανδρούπολη: Χιλιάδες ψάρια βγήκαν στο λιμάνι-Οι εκτιμήσεις ειδικών για το φαινόμενο (VIDEO)

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top