Γ. Βοϊδονικόλας: Στο Beverly Hills ο  Έλληνας γιατρός που διαπρέπει στις μεταμοσχεύσεις (ΦΩΤΟ – VIDEO) 

Γ. Βοϊδονικόλας: Στο Beverly Hills ο  Έλληνας γιατρός που διαπρέπει στις μεταμοσχεύσεις (ΦΩΤΟ – VIDEO) 

Είναι ένας από τους κορυφαίους γιατρούς στις μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρών και χειρουργεί στη βραβευμένη ως την καλύτερη κλινική των ΗΠΑ, στο Λος Άντζελες. Εργαζόμενος πλέον στο Cedars-Sinai, ο Γιώργος Βοϊδονικόλας κατέκτησε το όνειρο του για μια λαμπρή καριέρα στην Αμερική και μιλάει για αυτό στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά και στο GRTimes.gr.

Οι περισσότεροι ασθενείς του τον αποκαλούν Dr V, καθώς δεν μπορούν να προφέρουν σωστά το επίθετό του, αλλά όπως και να τον αποκαλέσουν, γνωρίζουν ότι βρίσκονται στα σωστά χέρια, ειδικά όταν πρόκειται για μεταμοσχεύσεις. Ο Έλληνας γιατρός, Γιώργος Βοϊδονικόλας, είναι από τους κορυφαίους χειρουργούς στο Cedars-Sinai, στο καλύτερο νοσοκομείο του Λος Άντζελες και στο 2ο καλύτερο στις ΗΠΑ, στο οποίο κάθε χρόνο γίνονται μεταμοσχεύσεις περίπου 120 συκωτιών και 300 νεφρών.

Όπως εξηγεί στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά και στο GRTimes, το γεγονός ότι βρέθηκε στις ΗΠΑ, διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν, καθώς αποτελούσε ένα όνειρο για τον ίδιο, για το οποίο δούλεψε μεθοδικά ώστε να γίνει πραγματικότητα.


Ο κ. Βοϊδονικόλας, μιλάει για το πότε έθεσε τον στόχο για τις ΗΠΑ, για τα πρώτα βήματα που έκανε στην ιατρική στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων με το αγροτικό και το στρατιωτικό, για τη σκληρή εκπαίδευση αλλά και τη σημαντική έρευνα για το DNA στην οποία συμμετείχε στο Χιούστον, πριν ξεκινήσει τη χειρουργική. Συγκρίνει επίσης το θέμα των μεταμοσχεύσεων σε Ελλάδα και ΗΠΑ και αναφέρεται στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών.

Θέτοντας τις βάσεις για το όνειρο

Μεγάλωσε στην Αθήνα, στο Παλαιό Φάληρο και αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής, στο οποίο είχε την πρώτη του επαφή με την Αμερική, με καθηγητές και φίλους του που είχαν την αμερικανική υπηκοότητα.

Όπως λέει, ήταν ένα άριστο σχολείο με εξαίρετους καθηγητές στο οποίο αποκόμιζες ευρεία γνώση, βλέποντας παράλληλα το αμερικανικό σύστημα, το πώς σκέφτονται οι Αμερικανοί ως προς τη σωστή εκπαίδευση με μια ολιστική προσέγγιση.

Αυτό ήταν το έναυσμα για να στοχεύσει στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε τις  σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών  το 2002, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η στρατιωτική θητεία και το αγροτικό, διάστημα κατά το οποίο διάβαζε συνεχώς για να πετύχει τον στόχο του.

Τη στρατιωτική θητεία την έκανε στο ακριτικό Καστελόριζο, στη Ρω και στη Στρογγύλη, στα οποία ήταν ο γιατρός της περιοχής, σε μια μάχιμη θητεία.

Θυμάται μάλιστα το πιο απίθανο περιστατικό που είχε κληθεί να διαχειριστεί, όταν έπρεπε να κατεβάσει στη θάλασσα έναν φαντάρο με οξύ ιατρικό πρόβλημα, από μια βραχονησίδα μεγάλου ύψους: «Ήταν πολύ περιπετειώδες να τον κατεβάσουμε από τη βραχονησίδα κάτω, μέσα στη νύχτα. Φώναξα το λιμενικό και τον «ρίξαμε» κυριολεκτικά στο σκάφος γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής. Μετά ήρθε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο από το Καστελόριζο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Το αγροτικό ήταν σαφώς πιο ήπια εμπειρία, ωραία και ξεκούραστη. Με την καταγωγή του πατέρα του από τη Μάνη, υπηρέτησε κοντά στη Σπάρτη και όπως λέει, σε περίπτωση που υπήρχε κάποιο πολύ επείγον περιστατικό, το έστελνε στο νοσοκομείο στο οποίο δούλευε επίσης και ο ίδιος.

Από το «Λαϊκό» στις… ΗΠΑ

Ο κ. Βοϊδονικόλας, επισημαίνει πως για τον ίδιο, η χειρουργική στην Αμερική ήταν ένα όνειρο. Πήρε μια γεύση από αυτό όταν σαν  φοιτητής στην Αθήνα επισκέφτηκε έναν συμμαθητή του από το Λύκειο ο οποίος σπούδαζε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα «Emory». «Το αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο και παρατήρησα μια κωφάλαλη φοιτήτρια ιατρικής, που ό,τι έλεγε ο καθηγητής στην έδρα ή ό,τι έδειχνε,  το τύπωναν την ίδια στιγμή και το διάβαζε και εκείνη στο κομπιούτερ της. Ήταν όλα προχωρημένα» δήλωσε.

«Στην Ελλάδα δεν υπολειπόμαστε στα ακαδημαϊκά. Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς και καθηγητές και οι ξένοι μάς εκτιμούν. Μετά το Πανεπιστήμιο, όμως, αρχίζει να ανοίγει η “ψαλίδα” υπέρ της Αμερικής στην εκπαίδευση που βασίζεται στην πρακτική. Είναι πιο οργανωμένοι οι Αμερικανοί. Εστιάζουν στην πρακτική γνώση την οποία στη συνέχεια την εφαρμόζουν βάσει στοιχείων (“practiced based” και “evidence based”). Και καθώς οι οικονομικοί πόροι είναι περισσότεροι, η εκπαίδευση κορυφώνεται».

Από τότε διαπίστωσε και προσωπικά τα πλεονεκτήματα της μετακίνησής του στις ΗΠΑ, ειδικά για την ειδικότητα της χειρουργικής, για την οποία όπως λέει  στην Αμερική «πρέπει να κάνεις ο ίδιος αποδεδειγμένα συγκεκριμένο αριθμό και είδος επεμβάσεων και μάλιστα αυτόνομα για να πάρεις την πιστοποίηση»

Έτσι λοιπόν, μέχρι να φύγει, άρχισε την ειδικότητα στο «Λαϊκό» νοσοκομείο στην Αθήνα, για περίπου ένα εξάμηνο, όπου και εμπνεύστηκε από τα χειρουργεία του ήπατος και παγκρέατος, ενώ συγχρόνως πέρασε τις εξετάσεις στην Αμερική με άριστα, γεγονός που τον βοήθησε πάρα πολύ στη συνέχεια.

Η συμμετοχή στην πολύ μεγάλη έρευνα για το DNA και η προσωρινή επιστροφή στην Ελλάδα

Έχοντας ήδη χαράξει τη ρότα στον… χάρτη του, ο κ. Βοϊδονικόλας βρήκε την ευκαιρία να κάνει έρευνα, σε ένα μεγάλο και εξαιρετικά ελπιδοφόρο project που αφορούσε στο DNA.

Κέρδισε μια θέση, στην αρχή αμισθί, στο Πανεπιστήμιο Baylor στο Χιούστον σε ένα ερευνητικό εργαστήριο. Έφυγε από το Λαϊκό, έχοντας βέβαια την τύχη οι γονείς να τον στηρίξουν οικονομικά, για το πρώτο εξάμηνο που δεν πληρωνόταν.

«Έπεσα στην περίοδο που στην Αμερική κωδικοποιούσαν το DNA, το οποίο σαν οντότητα ανακαλύφθηκε από τον Watson το 1953. Αρχικά διαβάστηκε όλο το DNA του ανθρώπου (THGP, Τhe Human Genome Project). Στη συνέχεια άρχιζαν να διαβάζουν το DNA του καρκίνου. Συγκεκριμένα, τρία μεγάλα κέντρα της Αμερικής ανάμεσα στα οποία και το Bayor College of Medicine όπου βρισκόμουν, επέλεξαν κάποιες μορφές καρκίνου και διάβασαν, όλο το DNA, νουκλεοτίδιο προς νουκλεοτίδιο καρκινικών κυττάρων και το συνέκριναν με τα φυσιολογικά (TCGA, The Cancer Genome Atlas). Και αυτό ήταν σπουδαίο και εντυπωσιακό εκείνη την εποχή, γιατί οδήγησε και ακόμα οδηγεί στην εύρεση καινοτόμων στοχευμένων θεραπειών (targeted therapies). Δηλαδή έχεις καρκίνο; Θα διαβάσω το DNA της νεοπλασίας σου και το φάρμακο θα πιάνει σε εσένα γιατί έχεις την αντίστοιχη μετάλλαξη», λέει ο χειρουργός για τη μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχε και η οποία τον βοήθησε στη συνέχεια όταν έκανε συνεντεύξεις για εργασία.

Όπως τόνισε, ήθελε να κάνει ειδικότητα στη γενική χειρουργική και τελικά τον επέλεξαν ως αριστούχο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Βοϊδονικόλα, στην Αμερική με το που τελειώνεις την ειδικότητα μπορείς να χειρουργείς τα πάντα, ωστόσο και εκεί, έχει αρχίσει το ρεύμα της εξειδίκευσης. Και επειδή του άρεσαν πάρα πολύ οι μεταμοσχεύσεις, βλέποντας πόσο δυνατοί  τεχνικά ήταν οι χειρουργοί και σε σχέση με τα όργανα που ασχολούνται, αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Τransplant & Hepatobiliary, δηλαδή της μεταμόσχευσης οργάνων, και χειρουργείων του ηπατοχοληφόρου συστήματος, που περιλαμβάνει το ήπαρ και το πάγκρεας.

Έτσι, εξειδικεύτηκε για δυο χρόνια στο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια.

Το τέλος της εξειδίκευσης (fellowship), συνέπεσε και με το τέλος της βίζας και ο κ. Βοϊδονικόλας αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα, για να δει πώς είναι και έμεινε μόνο 2,5 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα εργάστηκε στο νοσοκομείο «Υγεία», αλλά στη συνέχεια θεώρησε ότι τελικά ήταν πολύ νωρίς για να επιστρέψει για πάντα στην Ελλάδα.

«Ένιωθα ότι για να εδραιωθώ θα έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια. Εγώ δεν ήθελα να περιμένω.

Η επιστροφή στο Cedars-Sinai

Έτσι λοιπόν, όταν άρχισαν τα… τηλέφωνα από τις ΗΠΑ και οι παραινέσεις να γυρίσει εκεί ως επιμελητής, ο χειρουργός δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί και πολύ.

Από το 2018 που επέστρεψε στις ΗΠΑ κάνει μεταμοσχεύσεις νεφρού, ήπατος και παγκρέατος, αλλά και επεμβάσεις για βαριές περιπτώσεις καρκίνου στην περιοχή του ήπατος και του παγκρέατος όπου απαιτείται εξειδίκευση.

Την ίδια στιγμή δεν εγκατέλειψε την έρευνα, αλλά συμμετέχει  σε κάποια projects του Cedars-Sinai. Μεταξύ άλλων σε μια έρευνα για τους παράγοντες για τους οποίους ασθενείς που έκαναν μεταμόσχευση ήπατος  μπορεί να υποστούν εγκεφαλική αιμορραγία, σε μια έρευνα σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος λόγω κίρρωσης από το αλκοόλ και που επιστρέφουν μετά τη μεταμόσχευση σε αυτήν τη βλαβερή συνήθεια και, τέλος, σε μια έρευνα που αφορά σε διαταραχές πτητικότητας στο αίμα ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση, λόγω των φίλτρων που χρησιμοποιούνται στα μηχανήματα.

 Ο Γιώργος Βοϊδονικόλας μιλά στη Μαρία Σαμολαδά και στο GRTimes.gr

Ειδικότητα για λίγους η χειρουργική στην Αμερική

Ο κ. Γιώργος Βοϊδονικόλας επισημαίνει πως οι Αμερικανοί  εκτιμούν τον ιατρό και ο σεβασμός για το συγκεκριμένο επάγγελμα υπάρχει ακόμα.  Ειδικά για τη χειρουργική, λέει ότι είναι μια ειδικότητα που προσφέρει τεράστια ηθική ικανοποίηση, αλλά είναι πολύ απαιτητική και προϋποθέτει πολύ καλή εκπαίδευση.

Ο Έλληνας γιατρός κάνει λόγο για μια ειδικότητα που είναι για λίγους, καθώς απαιτεί  χαρακτήρα με ηγετικές ικανότητες, αφοσίωση, αντοχή στο στρες, καθαρό μυαλό, φυσική κατάσταση, αλλά και την ικανότητα να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις.

Η πιο μεγάλη «πρόκληση», λέει πως είναι το να είσαι έμπειρος μέσα στο χειρουργείο, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, ειδικά στις μεταμοσχεύσεις ήπατος είναι σχετικά συχνό. «Είχαμε χειρουργεία που δώσαμε πάνω από 100 μονάδες ερυθρών. Άλλες φορές μέσα στο χειρουργείο ο ασθενής χάνει τις σφίξεις του. Είναι μερικές από τις στιγμές που θα πρέπει να αποφασίσεις γρήγορα τι θα κάνεις. Και αυτό απαιτεί ψυχραιμία, πείρα, ταχύτητα, κτλ» σημειώνει.

Όσον αφορά στο Cedars-Sinai, ο γιατρός αναφέρει ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα με πολύ προχωρημένες υποδομές και τεχνολογίες σε όλα τα επίπεδα, ένα νοσοκομείο υπερσύγχρονα εξοπλισμένο και με άριστο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό  «Ό,τι υπάρχει εδώ, θα έρθει στην Ελλάδα αλλά μετά από χρόνια», δηλώνει.

Προσθέτει πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο το προτιμούν και πολλοί VIPs, γνωστοί σταρ του Hollywood, αλλά και δισεκατομμυριούχοι από την Άπω Ανατολή, οι οποίοι έρχονται στο Cedars γιατί γνωρίζουν το υψηλό επίπεδο περίθαλψης. Σημειώστε ότι για το 2022 αναγνωρίστηκε ως το καλύτερο νοσοκομείο στην Καλιφόρνια και το 2ο καλύτερο στις ΗΠΑ. «Όταν έρχονται, λοιπόν, απαιτούν υψηλή εξυπηρέτηση και εσύ τους την παρέχεις».

Σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Βοϊδονικόλας υπογραμμίζει ότι  υπάρχουν καλοί ιατροί και θέληση από το κράτος, υπάρχει, όμως μικρή δραστηριότητα λόγω περιορισμένης προσφοράς μοσχευμάτων.

Εύχεται να ευαισθητοποιηθούν και να δείξουν εμπιστοσύνη οι Έλληνες πολίτες, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δοτών οργάνων και να γίνονται περισσότερες μεταμοσχεύσεις αντί να φεύγουν οι ασθενείς στο εξωτερικό, στη Γαλλία και στην Αγγλία.

«Έχει πολλά ακόμα να μου δώσει η Αμερική»

Στην ερώτηση για το αν σκέφτεται να μείνει για πάντα στις ΗΠΑ, ο κ. Βοϊδονικόλας απαντά ότι ακόμα δεν το γνωρίζει. Θεωρεί, όμως, ότι είναι νωρίς ακόμα, λέγοντας πως η Αμερική έχει πολλά ακόμα να του δώσει και πως τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, θα παραμείνει εκεί.

Οι γονείς του τον στήριξαν και τον στηρίζουν στις αποφάσεις του δηλώνει. «Οι γονείς μου έχουν international mentality. Ο πατέρας μου και η αδελφή μου είναι ιατροί, η μητέρα μου νομικός. Μόλις τους είπα ότι θέλω να γυρίσω στις ΗΠΑ, είπαν full speed (με τέρμα το γκάζι). Ήταν πολύ υποστηρικτικοί σε όλες τις αποφάσεις μου. Η μητέρα  μου θα ήθελε να είμαι πιο κοντά, με επισκέπτονται όμως συχνά στην Αμερική».

Το σίγουρο είναι ότι του λείπει η Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται μια ή δύο φορές τον χρόνο. Το περασμένο καλοκαίρι πήγε διακοπές στη Σκιάθο και η διαφορά της ελληνικής θάλασσας με τη θάλασσα στις ΗΠΑ, είναι τεράστια όπως λέει: «Παρότι έχουμε και στην Καλιφόρνια θάλασσα, είναι διαφορετικά. Τα χρώματα, το νερό, οι μυρωδιές της φύσης δεν είναι σαν την Ελλάδα. Και το φαγητό επίσης. Στο LA είναι όλοι πολύ fit και το φαγητό δεν είναι τόσο νόστιμο, ούτε αποτελεί απόλαυση. Θα πάμε για ένα «dinner» το Σαββατοκύριακο, αλλά στην καθημερινότητα είμαστε με σπαρτιάτικες δίαιτες, σαλάτες, τζόκινγκ κτλ».

Ο Γιώργος Βοϊδονικόλας μιλά στη Μαρία Σαμολαδά και στο GRTimes.gr

Η Μαρία Σαμολαδά συνάντησε τον διακεκριμένο χειρουργό και συζήτησε μαζί του στο Cedars-Sinai, το καλύτερο νοσοκομείο του Λος Άντζελες και το 2ο καλύτερο στις ΗΠΑ

Η εμπειρία του με τη Θεσσαλονίκη

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν έχει επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη κατά το παρελθόν, ο κ. Βοϊδονικόλας επισημαίνει ότι είχε πάει στην πόλη για να δώσει κάποιες εξετάσεις και είχε νοικιάσει κατά τύχη το σπίτι της ηθοποιού Ανέζας Παπαδοπούλου, η οποία δυστυχώς «έφυγε» από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες.

Θυμάται από την πόλη τη Διαγώνιο, όπου έτρωγε πολύ ωραίο σουβλάκι και λέει ότι είχε έναν άλλο αέρα η Θεσσαλονίκη, με πιο πολύ χρώμα, ταυτότητα και περισσότερες προτάσεις από την Αθήνα. «Μου άρεσαν πάρα πολύ, τόσο οι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι όσο και οι γεύσεις της Θεσσαλονίκης. Είναι μια ερωτική πόλη» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τηγανητές πατάτες στο Διάστημα με «σφραγίδα» ΑΠΘ – Το GRTimes στην «καρδιά» του Τμήματος Χημείας με «ξεναγό» τον Θ. Καραπάντσιο (VIDEO)

Λουκία Σαράντη: Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και προς την κοινωνία και προς τα μέλη μας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Number one» η Ελλάδα στο ενεργειακό πακέτο μέτρων (VIDEO)

Ν. Μηταράκης: Εργαλειοποιούν τις νησίδες επειδή ο φράχτης στον Έβρο δεν μπορεί να παραβιαστεί (VIDEO)

Μ. Συρεγγέλα: Πρέπει να εφαρμόσουμε την ισότητα παντού και να αποφύγουμε τα στερεότυπα (VIDEO)

Στ. Πέτσας: Πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Ellen Germain: Άρρηκτα συνυφασμένες η εβραϊκή και η ελληνική ιστορία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Jeff Lansdale: Ο καλύτερος καθηγητής είναι η Φύση (VIDEO)

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top