Μύδια Ολυμπιάδας: Βιολογικό προϊόν με τη φρεσκάδα της θάλασσας

Μύδια Ολυμπιάδας: Βιολογικό προϊόν με τη φρεσκάδα της θάλασσας

Τρέφονται αποκλειστικά από το ίδιο το θαλασσινό νερό, το οποίο και φιλτράρουνε συνεχώς. «Οι εγκαταστάσεις μας είναι μέσα στη θάλασσα, εκεί γίνεται η καλλιέργεια και σε καθημερινή βάση συλλέγουμε τα μύδια, όπου και διαχωρίζονται τα μικρά από τα μεγάλα» εξηγεί στο GRTimes.gr ο ιχθυολόγος και επιχειρηματίας μυδοκαλλιέργειας Βασίλης Αναστασίου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Βρισκόμαστε στο κέντρο αποστολής οστράκων και αποκελυφωτήριο μυδιών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής της επιχείρησης Αναστασίου όπου και συναντήσαμε τον Βασίλη Αναστασίου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής που διοργανώνει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με αφορμή το αποψινό 2ο φεστιβάλ γαστρονομίας Taste Halkidiki που θα λάβει χώρα στο Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας. Ιχθυολόγος και μυδοκαλλιεργητής με την εταιρία να μετράει 23 έτη ζωής – από το 1999-  ο κ. Αναστασίου μας μίλησε για τον τρόπο παραγωγής αλλά και για τους λόγους για τους οποίους τα μύδια Ολυμπιάδας είναι φημισμένα για την μοναδική τους ποιότητα και γεύση.

«Έχουμε τις εγκαταστάσεις σας μέσα στη θάλασσα και μιλάμε για καλλιέργεια και όχι εκτροφή, δεν ταΐζουμε κάτι τα μύδια όπως τα ψάρια, τα μύδια τρέφονται αποκλειστικά με θαλασσινό νερό το οποίο φιλτράρουν συνεχώς» αναφέρει ο ιχθυολόγος και επιχειρηματίας μυδοκαλλιέργειας Βασίλης Αναστασίου της εταιρίας «Μύδια Αναστασίου». Η καλλιέργεια γίνεται μέσα σε ειδικά δίχτυα και στη συνέχεια συλλέγουν τον γόνο με τον κ. Αναστασίου να επισημαίνει πως η συγκεκριμένη διαδικασία στην περιοχή της Ολυμπιάδας αργεί πάρα πολύ, «μπορεί να κάνει και 24 μήνες, όταν σε άλλες περιοχές, κοντά σε ποτάμια, σε εκβολές, διαρκεί λιγότερο».

Γιατί όμως τα μύδια Ολυμπιάδας είναι τόσο νόστιμα και ποιοτικά; «Τα νερά είναι μέσα σε ένα παρθένο δάσος, δεν έχουμε κοντά πιθανές πηγές ρύπανσης, έχουμε μόνο χείμαρρους που κατεβαίνουν από το βουνό, είναι σε ένα ιδιαίτερο μέρος» δηλώνει ο μυδοκαλλιεργητής επισημαίνοντας πως τα μύδια θέλουν γλυκό νερό για να γίνουν. «Ξέρετε, τα νησιά που έχουν πολύ καθαρά νερά δεν έχουν μύδια, και δεν έχουν γιατί απλά είναι πολύ ψηλά η περιεκτικότητα του αλατιού, αυτό είναι καθοριστικό για τα μύδια. Το 90- 95% της ελληνικής παραγωγής βγαίνει κοντά στα ποτάμια όπου υπάρχει γλυκό νερό» συμπληρώνει ο ίδιος.

Καθημερινή διαλογή

Η εταιρία Αναστασίου διαθέτει τέσσερα σύγχρονα μυδοτροφεία τα οποία εκτείνονται σε μια έκταση 40-50 στρεμμάτων. Τα μύδια βγαίνουν σε καθημερινή βάση από τη θάλασσα, γίνεται μια πρώτη επεξεργασία, διαχωρίζονται τα μικρά από τα μεγάλα, και όπως μας εξηγεί ο κ. Αναστασίου τα μικρά επιστρέφονται στη θάλασσα για να συνεχίσουν τη διαδικασία ανάπτυξής τους ενώ στα μεγάλα μύδια γίνεται μια δεύτερη διαλογή και στη συνέχεια συσκευάζονται με τη μορφή κέλυφος σε συσκευασία 2,5,10 κιλά είτε σαν αποκελυφωμένα, «μια διαδικασία που την κάνουμε χειρονακτικά, ένα προς ένα».

Βιολογικό προϊόν

Τα μύδια μυδοκαλλιέργειας είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν, δεν γίνεται χρήση φαρμάκων, δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση στην ανάπτυξή του, «έχουμε μια προϋπόθεση, να είναι καθαρά τα νερά όπου καλλιεργούνται. Και αυτό εδώ εμείς το έχουμε» δηλώνει περήφανος ο κ. Αναστασίου.

Η δυναμική παραγωγής από τις τέσσερις μονάδες που διαθέτει η επιχείρηση, υπό κανονικές περιβαλλοντικές συνθήκες ανέρχεται στους 450 τόνους ετησίως. Ωστόσο, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της αλλαγής του κλίματος τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή της επιχείρησης ανέρχεται στους 150 – 200 τόνους ετησίως.

Σε ερώτηση του GRTimes.gr σχετικά με εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας, ο κ. Αναστασίου δηλώνει πως οι ποσότητες είναι τέτοιες που δεν επαρκούν για εξαγωγές. «Εξαγωγές δεν κάνουμε, το προϊόν απευθύνεται μόνο στην εγχώρια αγορά, σε Αθήνα, νησιά, βγάζουμε μικρές ποσότητες σε καθημερινή βάση» απαντάει.

Στο «κόκκινο» η κλιματική αλλαγή

Έχει τουλάχιστον μια πενταετία που ο κ. Αναστασίου παρατηρεί την αλλαγή του περιβάλλοντος όπου και τους έχει σαφώς δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

«Το κυριότερο πρόβλημα, κυρίως πέρυσι, ήταν η τρομακτική αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, και στα μύδια είναι καθοριστικό» δηλώνει με προβληματισμό στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που συμμετείχαν στη δημοσιογραφική αποστολή προσθέτοντας πως πέρυσι έχασαν τον Αύγουστο το 100% όλων των μεγάλων μυδιών και το 60% – 70% του γόνου, κάτι που τους περιορίζει και τη φετινή χρονιά.

Αυτό που αναφέρει ο κ. Αναστασίου είναι ότι εδώ και 20 χρόνια που δραστηριοποιούνται στη μυδοκαλλιέργεια, δεν έχει ανέβει ποτέ η θερμοκρασία της θάλασσας πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου. «Πέρυσι επί 27 ημέρες είχαμε θερμοκρασία 29,9 βαθμούς Κελσίου. Έβραζε η θάλασσα, είχαμε καύσωνα μέσα στη θάλασσα» λέει ο κ. Αναστασίου λέγοντας πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν στις 2 Σεπτεμβρίου, από τη στιγμή που η παραγωγή τους καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Στη συντήρηση για 6-7 μέρες

Τα μύδια είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ελάχιστο λίπος. Είναι πλούσια σε ενεργειακές ουσίες όπως υδατάνθρακες και μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, ιώδιο, σίδηρο, μαγνήσιο κτλ.) και περιέχουν βιταμίνες Α, Β, Β2, C, D. Είναι η πλουσιότερη ζωική τροφή σε περιεκτικότητα σιδήρου.

Τα μύδια με κέλυφος διατηρούνται στους 4-7 βαθμούς Κελσίου στη συντήρηση ψυγείου με το μέγιστο χρονικό διάστημα να ανέρχεται στις 6-7 ημέρες. Πριν καταναλωθούν γίνεται πάντα ένας τελικός έλεγχος: ξεπλένονται κάτω από τρεχούμενο νερό ενώ απομακρύνονται τυχόν μύδια με ανοιχτά ή μισάνοιχτα κελύφη που δεν αντιδρούν και παραμένουν ανοιχτά. Το κέλυφος πρέπει να είναι κλειστό. Τα αποκελυφωμένα μύδια διατηρούνται στους 0-4 βαθμούς Κελσίου στη συντήρηση ψυγείου για 5-7 ημέρες αλλά μπορούν να διατηρηθούν και στην κατάψυξη για 2-3 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η “Μύδια Αναστασίου” θέλει τα μύδια Ολυμπιάδας στη λίστα των ΠΟΠ

Taste Halkidiki: Όλες οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα σ’ ένα φεστιβάλ γαστρονομίας

Taste Halkidiki #2: Παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικά κρασιά, σουσαμόπιτα και μουντοβίνα (ΦΩΤΟ)

Γ. Κουφίδης: «Πρέπει να αλλάξουμε επίπεδο στις υπηρεσίες μας, όχι σήμερα, χθες»

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top