Η γραβιέρα Νάξου συναντάει το γλυκό σαμιώτικο κρασί – Εξωστρέφεια των δυο Συνεταιρισμών

Η γραβιέρα Νάξου συναντάει το γλυκό σαμιώτικο κρασί – Εξωστρέφεια των δυο Συνεταιρισμών

Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε ο τριετής κύκλος του ευρωπαϊκού προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines, δράση στην οποία προωθήθηκαν αυθεντικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από τα νησιά Νάξος και Σάμος, πρωτοβουλία των δυο ιστορικών Ενώσεων Συνεταιρισμών τους.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Αυθεντικά προϊόντα που είναι χαρακτηρισμένα ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) όπως η γραβιέρα Νάξου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου αλλά και τα γλυκά κρασιά του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) συμμετείχαν στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής του μεσογειακού τρόπου διατροφής για τα ΠΟΠ προϊόντα με την ονομασία Mediterranean Cheese and Wines (σ.σ. στο πρόγραμμα συμμετέχει και η περιοχή Enoteca της περιφέρειας Emilia Romagna της Ιταλίας).

Μια δράση που αφενός υπογράμμισε την αυθεντικότητα των προϊόντων αφετέρου στόχευσε σε τέσσερις αγορές μεγάλης σημασίας για ποιοτικά προϊόντα και καθεστώτα όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Αποστολή της δράσης ήταν να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένων προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ αυξάνοντας παράλληλα την αναγνώριση των λογότυπων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Η δράση υπήρξε πρωτοβουλία δυο ιστορικών Ενώσεων Συνεταιρισμών, της ΕΑΣ Νάξου και του ΕΟΣ Σάμου.

«Η ΕΑΣ Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος» ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνεταιρισμού Γιώργος Σέργης στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος από τη Θεσσαλονίκη. Όπως επισημάνθηκε αυτή τη στιγμή η ΕΑΣ Νάξου αποτελείται από 3.000 μέλη, απασχολεί 135 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 40 εποχικούς.

Γραβιέρα Νάξου προϊόν ΠΟΠ

Ναυαρχίδα της ΕΑΣ Νάξου είναι η γραβιέρα Νάξου, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996, η οποία παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο. Η ετήσια παραγωγή της όπως ανέφερε ο κ. Σέργης ανέρχεται σε 1.250 τόνους εκ των οποίων οι 1.000 τόνοι διανέμονται στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι εξάγονται σε 10 χώρες μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία κ.α.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ο τρόπος παρασκευής της όπου ακολουθούνται όλα τα στάδια και οι κανόνες της παραδοσιακής τυροκόμησης, με τα τυριά να ωριμάζουν σε ειδικούς χώρους (ωριμαντήρια) στα οποία και παραμένουν για 72 ημέρες πάνω σε ξύλινα ράφια, υπό ελεγχόμενο περιβάλλον και θερμοκρασία.

Ο κ. Σέργης αναφέρθηκε και στο νέο τυροκομείο που ετοιμάζει η ΕΑΣ Νάξου, το οποίο είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως και μέσα στο Μάιο ή Ιούνιο. Το νέο τυροκομείο θα βρίσκεται στην Ορεινή Νάξο, στον Καλόξηλο, και στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι η συλλογή του γάλακτος από τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή – την Ορεινή Νάξο- ούτως ώστε να παράγεται το Αρσενικό Νάξου και να μπορέσει να πιστοποιηθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Σαμιώτικα κρασιά – Εξαγωγές σε 27 χώρες

Η μακραίωνη ιστορική διαδρομή του Σαμιώτικου κρασιού που ξεκινάει από την αρχαιότητα αντιπροσωπεύει εδώ και χρόνια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γεωφυσικού και κλιματικού ανάγλυφου του νησιού, της χειρωνακτικής εργασίας και της παραδοσιακής οινοποίησης. Το Σαμιώτικο κρασί, και ειδικότερα το γλυκό, αποτελεί από τους κυριότερους οινικούς πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της χώρας μας με έτος ίδρυσης το 1934.

Η μέση ετήσια παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 5  εκατ. λίτρα, οι δε εξαγωγές ανέρχονται στο 70% της παραγωγής. Όπως ανέφερε ο Τίτος Φραντζής εμπορικός διευθυντής του ΕΟΣ Σάμου στο πλαίσιο της παρουσίασης του Mediterranean Cheese and Wines το νησί έχει οινική κληρονομιά 3.000 ετών, το Άσπρο Μοσχάτο Σάμου ή αλλιώς «μοσχούδι» απορροφάει το 98% της παραγωγής και εξάγεται σε 27 χώρες (Γαλλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστραλία, Κίνα, Ουγγαρία, Ρουμανία κτλ.). Σήμερα στον ΕΟΣ Σάμου συμμετέχουν 2.200 αμπελοοινικές οικογένειες.

Επενδύοντας στη βιολογική καλλιέργεια

Στο πλαίσιο της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 13 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Φραντζής μιλώντας στο GRTimes.gr αναφέρθηκε και στη νέα σειρά κρασιών του Συνεταιρισμού.

«Εδώ και πέντε χρόνια έχουμε επενδύσει σε υλοτεχνική υποδομή που έχουμε μεταφέρει από τη Γαλλία, για τη δημιουργία ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης κρασιών, στα οποία δεν γίνεται προσθήκη καμίας χημικής ουσίας, δεν γίνεται προσθήκη θειωδών και παλαιώνουν μαζί με τις οινολάσπες μέσα σε ωοειδής τσιμεντένιες δεξαμενές τις οποίες οι οινολόγοι αποκαλούν γαλλικά αυγά» δήλωσε στο GRTimes.gr ο εμπορικός διευθυντής του ΕΟΣ Σάμου Τίτος Φραντζής λέγοντας πως αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε φέτος για πρώτη χρονιά και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τη νέα σειρά με την ονομασία «Άθικτοι Οίνοι», όπου μέσα στις φιάλες των τριών ετικετών ενσωματώνουν όλη τη φιλοσοφία της ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης. «Έχουμε τρεις ετικέτες υπό αυτήν την ομπρέλα, τον Ερημίτη, τον Προφήτη και τον Βουνίτη, όπου εκφράζεται η ατομικότητα των αμπελότοπων των περιοχών» ανέφερε ο κ. Φραντζής λέγοντας πως η σοδειά του 2019 ήταν 12.000 φιάλες η οποία έχει πουληθεί ενώ αναμένεται η νέα παραγωγή του 2020. Πρόκειται για ξηρά λευκά κρασιά, η ποικιλία είναι Μοσχάτο Σάμου και καλλιεργούνται σε ορεινούς βιολογικούς αμπελώνες.

Για το συγκεκριμένο τύπο κρασιού, όπως ανέφερε ο κ. Φραντζής γίνεται εξαγωγή περίπου 90.000 φιάλες ετησίως στη Γαλλία. «Θα λάβει μια δυναμική, η οποία βασίζεται στις ανάγκες των ανθρώπων να καταναλώσουν κρασιά χωρίς χημικές προσθήκες, βιολογικής, βιοδυναμικής καλλιέργειας και άλλωστε είναι η μοναδική απάντηση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ονομασία Άθικτοι προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θιγγάνω» που σημαίνει ακουμπώ ελαφρά. «Αλλά με το στερητικό ‘άλφα’ σημαίνει ότι δεν το έχει ακουμπήσει ανθρώπινο χέρι» εξηγεί ο κ. Φραντζής και προσθέτει «να ενσωματώσουμε όλη τη φιλοσοφία της ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης».

Σχετικά με την παραγωγή του 2021, όπως σημειώθηκε ήταν πάρα πολύ καλή όπου βοήθησαν οι κλιματολογικές συνθήκες, «στο Αιγαίο είχαμε ήπιο καλοκαίρι, η παραγωγή ήταν περίπου 5,5 τόνοι σταφυλιού».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο που περιλάμβανε μενού με βάση τη γραβιέρα Νάξου και βεβαίως γλυκό Σαμιώτικο κρασί με τη ναυαρχίδα του το Samos Nectar ΠΟΠ να παλαιώνεται έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νάξος – 4ο Food Experience: Άθληση και διατροφή με Έλληνες Ολυμπιονίκες

Θεσσαλονίκη – Detrop Boutique: Ο Ζωζεφίνος, το Σαν Μιχάλη και το «Ρεμπέτικο»

Η Μακεδονική κουζίνα και ο αγιορείτικος μπακαλιάρος ταξιδεύουν στα πέρατα της γης

Θεσσαλονίκη: Λαβωμένος ο συνεδριακός τουρισμός από την πανδημία – Επανάκαμψη σε δυο χρόνια

«Θηλιά» στον τουρισμό φέρνουν πόλεμος, ενεργειακό κόστος, κορωνοχρέη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top