Χαρδαλιάς από Θεσσαλονίκη: Ξεκινά από Δευτέρα ο καθαρισμός του Σέιχ Σου (VIDEO)

Χαρδαλιάς από Θεσσαλονίκη: Ξεκινά από Δευτέρα ο καθαρισμός του Σέιχ Σου (VIDEO)

Από τη Δευτέρα ξεκινάει ο καθαρισμός του Σέιχ Σου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται επί τόπου και πραγματοποιεί επιχειρησιακή σύσκεψη και αυτοψία.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, μετά από χρόνια κραυγών, δελτίων Τύπου, επιστολών, ενημερώσεων, οι δύο φορείς που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το Σέιχ Σου, η Περιφέρεια, η Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και ένα μήνα αποφάσισαν να δώσουν λύση. «Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες και οι τεχνικές μελέτες και από τη Δευτέρα ξεκινάμε τον καθαρισμό του Σέιχ Σου, 3.500 στρέμματα, σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές που αποτελούν για εμάς μεγάλο πρόβλημα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι “ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για τον πνεύμονα αυτό».

«Όπου υπάρχει κίνδυνος εμείς παρεμβαίνουμε. Η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη περιουσία, το φυσικό περιβάλλον, είναι πάνω και πέρα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, συζήτηση ή ανάλυση», τόνισε. Ο καθαρισμός του Σέιχ Σου θα διαρκέσει σε πρώτη φάση 40 ημέρες, ενώ αν χρειαστεί θα συνεχιστεί.

«Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση. Στην Ελλάδα το έχουμε πληρώσει και δυστυχώς το έχουμε πληρώσει και σε ανθρώπινες ζωές», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα με τον καθαρισμό του Σέιχ Σου δεν είναι το μόνο και ότι επιχειρησιακά θα επικαιροποιηθεί το σχέδιο, με τον πνεύμονα πρασίνου να κλείνει και στο Τριάδι», έτσι ώστε να μπορέσουμε να το προφυλάξουμε και από τον οποιοδήποτε κίνδυνο».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κάθε χρόνο θα υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά στον καθαρισμό και ό,τι άλλο χρειάζεται για την προστασία του Σέιχ Σου.

 

Επιπροσθέτως, έκανε εκτενή αναφορά στην προφύλαξη του δάσους, στη Χαλκιδική, αλλά και στο νέο ελικόπτερο που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Για το Σέιχ Σου ενισχύονται οι περιπολίες για την καλύτερη προφύλαξή του», ενώ «η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου που ήδη βρίσκεται στο αεροδρόμιο και το οποίο μέσα στις επόμενες τρεις μέρες μπαίνει σε ετοιμότητα για να μπορέσει να συνδράμει τόσο στο Σέιχ Σου, όσο και στη Χαλκιδική που είναι για εμάς ένα σημείο επικινδυνότητας και ανησυχίας. Το Σέιχ Σου δεν χρειάζεται απλά “κάποιες ενέργειες”, αλλά χρειάζεται ένα συγκεκριμένο και ενιαίο πρόγραμμα».

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε: «Σιγά σιγά φτιάχνουμε τον εθνικό μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων με εντολή του πρωθυπουργού. Παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να λύσουμε όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε. Ως εδώ οι συζητήσεις, ως εδώ η μη ανάληψη ευθυνών. Είναι ώρα να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε όλοι για να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

«Βρεθήκαμε εδώ για να βρούμε λύση σε ένα “καυτό” πρόβλημα που απασχολεί όχι μονάχα της Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ότι «στην κυβέρνηση θέλουμε να μιλάμε λιγότερο, να δουλεύουμε περισσότερο και να φέρνουμε αποτελέσματα κα λύσεις στα προβλήματα. Συνθέτουμε δυνάμεις, θέλουμε συνεργασία, στο τέλος της ημέρας όμως πρέπει να υπάρχει λύση. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει λύση η οποία δε θα είναι μονάχα για αυτό το καλοκαίρι αλλά θα υπάρχει μια ετήσια μέριμνα για να μην αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον”, υπογράμμισε.

«Το Σέιχ Σου βρίσκεται στο επίκεντρο της αγωνίας μας διότι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του για την πόλη», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, επισημαίνοντας ότι έχει αναπτυχθεί μια άριστη συνεργασία και άκρως παραγωγική με τους αρμόδιους φορείς. «Ενώνουμε δυνάμεις έτσι ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη γραφειοκρατία, την παλαιολιθική, που εδώ και δεκαετίες σέρνεται και δεν αφήνει τα πράγματα να προχωρήσουν μπροστά. Αυτά τελειώνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα στο ζήτημα των δασών και ειδικά στο Σέιχ Σου, ωστόσο «μόλις αντιληφθήκαμε ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν σπεύσει όλο αυτό το διάστημα να καθαρίσουν το δάσος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, σπεύσαμε να συνδράμουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Απάντηση Α.Δ.Μ-Θ στις καταγγελίες για το Σέιχ Σου

Πατουλίδου: Η ΠΚΜ δεν άφησε ποτέ στην τύχη του το Σέιχ Σου (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δανιηλίδης: Κίνδυνος να ζήσουμε καταστάσεις σαν το Μάτι! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ