Οργή στην Έδεσσα για το κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου (ΦΩΤΟ)

Οργή στην Έδεσσα για το κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων φορέων κατά της αναστολής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί της Πέμπτης (21/10) έξω από την πύλη του Νοσοκομείου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας.

Οι υγειονομικοί τάσσονται κατά της αναστολής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας, ζήτημα που το GRTimes έθιξε την περασμένη εβδομάδα (12/10).

Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη μετακίνηση γιατρών από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Έδεσσας σε αυτό των Γιαννιτσών, το οποίο είναι υποστελεγχωμένο από υγειονομικό προσωπικό. Ως αποτέλεσμα, το Νοσοκομείο Έδεσσας μένει με μόλις έναν γιατρό, ενώ ταυτόχρονα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετατρέπεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με τρία κρεβάτια.

Ανάμεσα στα κύρια αιτήματα των υγειονομικών είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής.

Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας: Υπέρ της αναβάθμισης του ΕΣΥ και όχι της υποβάθμισης

Ο πρόεδρος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, Σίμος Φωστηρόπουλος, εξήγησε, μιλώντας στο GRTimes πως οποιαδήποτε συγχώνευση κλινικών, πρόκειται για υποβάθμιση και όχι για βελτίωση των δομών Υγείας. “Κανένα νοσοκομείο δεν πρέπει να υποβαθμίζεται, οποιαδήποτε συγχώνευση κλινικών με διασυνδεόμενα νοσοκομεία δεν αναβαθμίζει το νοσοκομείο, αλλά το υποβαθμίζει”, ανέφερε και εξήγησε πως το κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας, υποχρεώνει τους κατοίκους της Έδεσσας να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

“Ως Ιατρικός Σύλλογος είμαστε ενάντια στην υποβάθμιση του ΕΣΥ, ενάντια στο κλείσιμο κλινικών, ενάντια στις συγχωνεύσεις. Είμαστε υπέρ της αναβάθμισης” τόνισε ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας Στυλιανός Καλούδης, μιλώντας στο GRTimes και πρόσθεσε πως “Αυτό που προτείναμε ως σύλλογος ήταν αυτό που έκαναν και άλλες περιφέρειες, να πριμοδοτήσουν τις θέσεις των υγειονομικών στα Γιαννιτσά με έξτρα επίδομα, ώστε να προσελκύσουν εντατικολόγους για να λειτουργήσει η εντατική των Γιαννιτσών”.

Όπως δήλωσε στο GRTimes o δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, πρόκειται για “Ένα δίκαιο αίτημα των εμπλεκομένων στην υγεία, που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Αφήνουμε την πολιτική, γιατί στην υγεία δεν υπάρχει πολιτική και αντιδρούμε κόσμια, ανθρώπινα για εμάς κ τα παιδιά μας.”

Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου – Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου

Τα αιτήματα της κινητοποίησης σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΝΙΠ είναι τα εξής:

  • Να μη κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας! Καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Πλήρη διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.
  • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις. Να ανακληθούν όσες είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί στις δομές όπου εργάζονται. Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι συνάδελφοι μας που είναι σε αναστολή.
  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Να ισχύσει το αφορολόγητο των πρόσθετων εφημεριών.
  • Όχι στις αντιδραστικές αλλαγές στις εξετάσεις για ειδικότητα και στους κάθε είδους φραγμούς στην έναρξη και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των γιατρών. Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης με εξασφάλιση από το κράτος όλων των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, την εργασιακή και επαγγελματική τους αξιοπρέπεια.
  • Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα, με ρεπό.
  • Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top