Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στις ανατιμήσεις και στην ενεργειακή κρίση, στο καλάθι του νοικοκυριού, αλλά και στις επικείμενες Επιμελητηριακές εκλογές αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), κ. Γιάννης Μασούτης σε συνέντευξή του στη Μαρία Σαμολαδά.

Μιλώντας στο GRTimes ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Διαμαντής Μασούτης ΑΕ» περιέγραψε, επίσης, τα επενδυτικά σχέδια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ που πρωταγωνιστεί στο λιανεμπόριο και επεκτείνεται δυναμικά βάζοντας στο αναπτυξιακό της πλάνο, μετά την Αττική και την Αχαΐα, τη νησιωτική χώρα και μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

Συνέντευξη στη Μαρία Σαμολαδά

Ο κ. Μασούτης δίνει μια αισιόδοξη εικόνα της αγοράς η οποία «κινείται κανονικά παρά τις σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν, είτε αυτές αφορούν στις ανατιμήσεις, είτε στο ενεργειακό κόστος. Και αυτό το βλέπουμε στην κίνηση που υπάρχει στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία, στις θετικές επιδόσεις του τουρισμού και τις εξαγωγές μας».

Άλλωστε «η αγορά λειτουργεί σαν ελατήριο. Όταν τη συμπιέζεις, θα έρθει κάποια στιγμή που θα εκτιναχθεί», τονίζει ο γνωστός επιχειρηματίας και εξηγεί: «Η πίεση της κρίσης των προηγούμενων ετών και ο περιορισμός που επιβλήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της αγοράς η οποία αυτορρυθμίζεται όταν χρειαστεί».

Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται στις επενδυτικές αξιολογήσεις

Αλλά και σε επίπεδο μακροοικονομικών δεικτών η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι -κατά τον ίδιο- πολύ καλή. Ο δε αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι θετικός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επενδυτικό προφίλ της χώρας μας. «Η πορεία της οικονομίας βελτιώθηκε και θέλω να πιστεύω πως όλοι βλέπουν πλέον πως η Ελλάδα πάει καλύτερα από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Μασούτης προσθέτοντας πως πλέον η χώρα μας έχει μπει στον επενδυτικό «χάρτη».

Η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της ως οικονομία βάζοντας τέλος στις αμφιβολίες και στη διστακτικότητα με την οποία την αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια οι εταίροι και οι εν δυνάμει επενδυτές. Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται στις επενδυτικές αξιολογήσεις. Μάλιστα, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος «τη βιώνει και η κοινωνία, καθώς όλοι οι τομείς της αγοράς λειτουργούν πολύ καλά».

Η ψηφιοποίηση

Ο επικεφαλής της επιμελητηριακής κοινότητας μιλά ακόμη για τα βήματα που έχουν γίνει στο «μέτωπο» της ψηφιοποίησης του κράτους και των υπηρεσιών του και δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τη συμβολή της ΚΕΕΕ σε αυτόν τον τομέα. «Στην ψηφιοποίηση του κράτους και των επιχειρήσεων έχουμε κάνει άλματα και έχει συμβάλει σε αυτό η ΚΕΕΕ με την τεχνογνωσία της και τις προτάσεις της οι οποίες καταρτίστηκαν βάσει των αναγκών της κοινωνίας.

Επίσης, η ΚΕΕΕ -σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη- συνέβαλε τα μέγιστα στο θέμα της ψηφιακής υπογραφής που ήταν προαπαιτούμενο προκειμένου να προχωρήσει η αυτοματοποίηση σε μια σειρά διαδικασιών.

Ο κ. Μασούτης δηλώνει περήφανος και για άλλες παρεμβάσεις της ΚΕΕΕ που «αγκαλιάστηκαν» από τα αρμόδια υπουργεία. Ως παράδειγμα ανέφερε την επιβολή πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις για μία διετία που έβαλε φρένο σε μια «κούρσα» αυξήσεων στα μισθώματα λόγω του υψηλού πληθωρισμού. «Πρόκειται για πολύ σημαντικό επίτευγμα για την επιχειρηματικότητα, καθώς μια μεγάλη αύξηση στα ενοίκια θα επηρέαζε πολύ την αγορά και θα οδηγούσε σε αύξηση της τελικής τιμής για τον καταναλωτή».

Ευήκοα ώτα στο κυβερνητικό επιτελείο βρήκε και η παρέμβαση της ΚΕΕΕ για το ενεργειακό κόστος όταν η τιμή ήταν ανεξέλεγκτη έχοντας φτάσει από τα 50 στα 700 ευρώ η μεγαβατώρα. «Είχαμε τότε ζητήσει πλαφόν στα 180 ευρώ. Ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε πρόταση για πλαφόν και η τιμή που ζητήσαμε ακούστηκε υπερβολική. Αλλά, τελικά, κάπου εκεί ‘’κλείδωσε’’ μετά τη διαπραγμάτευση. Πείστηκαν όλοι ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην αύξηση. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει το κόστος αν θέλει να αντέξει η επιχειρηματικότητα και το νοικοκυριό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο παίρνοντας τα μέτρα στήριξης που όλοι γνωρίζουμε».

Γιάννης Μασούτης

Χρηματοδοτούμε το «καλάθι του νοικοκυριού»

Ο κ. Μασούτης αναφέρθηκε, επίσης, στις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, καθώς και στο «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο, όπως λέει, «σίγουρα έχει βοηθήσει τα νοικοκυριά παρότι δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που θα ήθελε η κοινωνία διότι οι γενικότερες αυξήσεις στις τιμές είναι μεγάλες».

Επισήμανε δε πως «αυτό το καλάθι το χρηματοδοτούν τα σούπερ μάρκετ με αρκετά εκατομμύρια ευρώ διευρύνοντάς το με πολλά προϊόντα, ενώ αρχικά ξεκινήσαμε με κωδικούς από 10 βασικές κατηγορίες. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια αφενός για να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές στο “καλάθι” και αφετέρου να μην προχωρήσουμε σε άλλες ανατιμήσεις κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να απορροφήσουμε το κόστος».

Έχουμε μειώσεις τιμών

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της αλυσίδας Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί στις τιμές προϊόντων που συνδέονται με τα σιτηρά και τα λάδια όπου οι αυξήσεις ήταν εκρηκτικές κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, το υψηλό ενεργειακό κόστος πέρασε και στα υπόλοιπα προϊόντα. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, «συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: έχουμε μειώσεις τιμών. Βέβαια, οι τιμές δεν επανέρχονται πλήρως στα επίπεδα που ήταν πριν την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο, όμως υπάρχουν μειώσεις στους τιμοκαταλόγους».

Ο κ. Μασούτης καλεί την κυβέρνηση να δει ποιες κατηγορίες προϊόντων -όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά- μπορούν αποδεδειγμένα να κινηθούν πτωτικά, αλλά και τις επιχειρήσεις «που βιάστηκαν και προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Πρέπει να διορθώσουν τις τιμές και να μην υποχρεωθούν να το κάνουν υπό την απειλή προστίμων από το υπουργείο Ανάπτυξης».

Επίσης εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις από δω και πέρα και ενόψει του Πάσχα, ενώ σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων υπάρχουν ήδη δυνατότητες για σημαντικές μειώσεις.

Ο Γιάννης Μασούτης μιλά στη Μαρία Σαμολαδά

Εξαγορές αλυσίδων

Η ενεργειακή κρίση φαίνεται πως δημιουργεί προϋποθέσεις για νέο γύρο εξαγορών στον χώρο των σούπερ μάρκετ. «Όσοι επιχειρηματίες διαπιστώνουν πως δεν κινούνται σε τροχιά κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια και έχοντας ήδη πιεστεί από τις παρατεταμένες περιόδους οικονομικής κρίσης προφανώς δεν θα επιλέξουν να βάλουν “λουκέτο”, αλλά θα πουλήσουν την επιχείρησή τους», τονίζει ο κ. Μασούτης. Και επιβεβαιώνει πως η εταιρεία του είναι στις πρώτες επιλογές επιχειρηματιών οι οποίοι αναζητούν αγοραστή, καθώς ενδιαφέρονται και για το μέλλον των εταιρειών τους και των εργαζομένων τους.

«Η εταιρεία Μασούτης αναπτύσσεται με βάση μια στέρεη στρατηγική στοχεύοντας σε αγορές που έχουν προστιθέμενη αξία και βέβαια αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προκύπτουν στην εκάστοτε συγκυρία. Οπότε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις συζητούμε για μία εξαγορά, όταν αυτή θα πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο στρατηγικό μας πλάνο», λέει χαρακτηριστικά.

Αύξηση πωλήσεων, μείωση κερδών για το 2022

Το 2022 έκλεισε για τη «Μασούτης» με αύξηση πωλήσεων περίπου 5% και μείωση κερδών κυρίως, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και «της αλλαγής στο καθεστώς πληρωμών προς τους προμηθευτές, με τη μείωση του χρόνου πληρωμής τους για να τους ανακουφίσουμε και να ενισχύσουμε τη ρευστότητα».

«Οι πιέσεις ήταν μεγάλες, αλλά εμείς είμαστε ικανοποιημένοι έστω και με λιγότερα κέρδη διότι θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», είπε ο κ. Γιάννης Μασούτης.

Οι εξαγορές «μεγαλώνουν» τη «Μασούτης»

Η χρονιά του 2022 ήταν σημαντική για τη «Μασούτης» καθώς προχώρησε σε μια μεγάλη συνεργασία με την ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. -με έδρα την Κρήτη- και αναπτύχθηκε σε νησιά του Αιγαίου, αλλά και στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. Βάσει της συμφωνίας, όλα τα σούπερ μάρκετ της ΣΥΝ.ΚΑ στα νησιά του Αιγαίου και στην Κέρκυρα πέρασαν πλήρως στην ιδιοκτησία της θεσσαλονικιώτικης αλυσίδας και έχουν μετατραπεί όλα σε σούπερ μάρκετ «Μασούτης». Στην Κρήτη, έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ τα σούπερ μάρκετ στο νησί έχουν διατηρήσει την επωνυμία SYN.KA.

Ακολούθησε, στις αρχές του 2023, η μεταβίβαση των καταστημάτων της εταιρείας Αφοι Ιωάννου Δεναξά ΕΠΕ, με 5 super market στις περιοχές Παλαιό Φάληρο, Μύκονο και Σαντορίνη και 1 Cash&Carry στη Σαντορίνη. Αμέσως μετά προστέθηκαν στην αλυσίδα 2 νέα καταστήματα στην Αττική που προέρχονται από τη συμφωνία με την εταιρεία Γέγος.

Μετά από αυτές τις κινήσεις η εταιρεία Μασούτης αριθμεί 379 καταστήματα, ενώ στο στόχαστρό της μπαίνουν και άλλες περιοχές όπου δεν έχει παρουσία, όπως η Πελοπόννησος και άλλα νησιά του Ιουνίου, εκτός από την Κέρκυρα. Επίσης, στο πλάνο είναι η περαιτέρω ανάπτυξη σε νησιά όπου έχουν ήδη παρουσία τα σούπερ μάρκετ «Μασούτης».

Το μεγαλύτερο έργο της εταιρείας στη Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι το Grand Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες που θα ανοίξει το 2023 σε ιδιόκτητο χώρο, ενώ το πρώτο Grand Μασούτης 2.000 τ.μ. θα ανοίξει στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα. Παράλληλα, η εταιρεία είναι σε συζητήσεις για την απόκτηση ακόμη δύο χώρων κάτι που θα οδηγήσει μέσα στην επόμενη διετία την εταιρεία Μασούτης να διαθέτει τέσσερα μεγάλα σούπερ-μάρκετ (Grand Μασούτης) στην Αττική.

Το Logistic Center στην Αττική

Την ίδια στιγμή η εταιρεία Μασούτης εξακολουθεί να αναζητά το κατάλληλο οικόπεδο για τη δημιουργία Logistic Center στην Αττική για την κάλυψη των αναγκών στη Νότια Ελλάδα.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα Logistic Center ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που έχει στο Καβαλάρι της Θεσσαλονίκης «και το οποίο είναι ήδη το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια».

Eνίσχυση του e-shop

Η Μασούτης επενδύει και στην ενίσχυση του e-shop, του τρίτου «καναλιού» πωλήσεων (σ.σ. τα άλλα δύο είναι η λιανική και η χονδρική) που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Παρά την πτώση που καταγράφεται στις διαδικτυακές αγορές από τα σούπερ μάρκετ μετά την πλήρη επανεκκίνηση της αγοράς, «όχι μόνο δεν περιορίζουμε τις επενδύσεις στο e-shop, αλλά τις εντείνουμε διότι πιστεύουμε πως τα επόμενα χρόνια θα πάρει ένα σημαντικό μερίδιο. Και αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει».

Ήδη η Μασούτης έχει δημιουργήσει ένα dark store (σ.σ. κατάστημα -αποθήκη, χωρίς βιτρίνα για την ετοιμασία των παραγγελιών που αποστέλλονται στα e-shops και την παράδοσή τους στους καταναλωτές) στα βόρεια προάστια της Αττικής και τώρα προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός δεύτερου που θα εξυπηρετεί τα νότια προάστια ώστε να εξυπηρετείται όλο το λεκανοπέδιο. Επίσης συζητά για ένα dark store στη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Βραβεύσεις για το εργασιακό περιβάλλον

Ο κ. Μασούτης αναφέρεται επίσης στο καλό εργασιακό περιβάλλον -για το οποίο η εταιρεία βραβεύτηκε για 11η συνεχή χρονιά- που αντανακλά και στη σχέση με τους καταναλωτές-πελάτες. Για τον ίδιο έχει μεγάλη αξία το γεγονός ότι στα μικρά συνοικιακά σούπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τους πελάτες με το μικρό τους όνομα και το αντίστροφο, υπάρχει οικειότητα και εμπιστοσύνη ανάμεσά τους.

«Είμαστε περήφανοι για όλο το προσωπικό της εταιρείας. Το καλό εργασιακό περιβάλλον για το οποίο βραβευόμαστε αποτυπώνει την ικανοποίηση του προσωπικού και αυτό το βιώνει και ο καταναλωτής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Μασούτης μιλά στη Μαρία Σαμολαδά

Ιδανική πόλη η Θεσσαλονίκη

Ο κ. Μασούτης ως πρόεδρος του ΕΒΕΘ παρακολουθεί στενά και τα θέματα της Θεσσαλονίκης και είναι ικανοποιημένος διότι κάποια έργα υποδομής έχουν βρει τον δρόμο τους, όπως το μετρό ή ολοκληρώθηκαν, όπως η αναβάθμιση του αεροδρομίου. Επίσης εκτιμά πως πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι προγραμματισμένες επενδύσεις στο λιμάνι όπως η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο και η επέκταση του 6ου προβλήτα.

«Αυτά τα έργα σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό που ήδη λειτουργεί και την ολοκλήρωση του μετρό μπορούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη κόμβο ανάπτυξης στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, οι υποδομές και το παραλιακό μέτωπο “μεταμορφώνουν” την πόλη σε έναν πολύ ωραίο τόπο για την προσέλκυση εταιρειών αλλά και ψηφιακών νομάδων. Η Θεσσαλονίκη είναι ιδανική πόλη, συνδυάζει την ιστορία και τον πολιτισμό από τη μία, και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες από την άλλη συνθέτοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Ερωτηθείς για το κυκλοφοριακό ο κ. Μασούτης εκτιμά πως σύντομα δεν θα αποτελεί «αγκάθι» για την πόλη, καθώς σε λίγους μήνες θα λειτουργήσει το μετρό, ενώ ήδη οι πολυεθνικές επιλέγουν να εγκατασταθούν εκτός κέντρου. Αυτό τον δρόμο «δείχνει» ο ίδιος και για μεγάλες επιχειρήσεις όπως τράπεζες τονίζοντας πως θα έπρεπε να σχεδιάσουν τη μετεγκατάσταση των κεντρικών καταστημάτων τους σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης ώστε και εκεί να δημιουργηθούν πόλοι ανάπτυξης.

«Ένα έργο που περιμένουμε να πραγματοποιηθεί είναι η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ που θα αποτελέσει πολύ σημαντικό επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό», πρόσθεσε.

Επίσης, προτείνει επανασχεδιασμό του δικτύου δρομολογίων των αστικών λεωφορείων ώστε «ο ΟΑΣΘ να λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με το μετρό».

Υποψήφιος ναι, αλλά μόνο για το ΕΒΕΘ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Β.Ε.Θ.) κ. Γιάννης Μασούτης ρωτήθηκε και για τις Επιμελητηριακές Εκλογές διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει νέα παράταση, καθώς δεν υπάρχει αίτημα για αναβολή τους από την επιμελητηριακή κοινότητα.

«Οι Επιμελητηριακές εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2023», είπε χαρακτηριστικά γνωστοποιώντας πως ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΕΒΕΘ.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις εθνικές ή στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Το αποκλείω 100%. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το Επιμελητήριο διότι είναι συνδεδεμένο με την επιχειρηματικότητα. Το Επιμελητήριο είναι σύμβουλος του κράτους και θέλουμε να απαρτίζεται από ενεργούς επιχειρηματίες οι οποίοι νοιάζονται για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους, γνωρίζουν καλά τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται και καταθέτουν εφικτά αιτήματα και προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Βοϊδονικόλας: Στο Beverly Hills ο  Έλληνας γιατρός που διαπρέπει στις μεταμοσχεύσεις (ΦΩΤΟ – VIDEO) 

Τηγανητές πατάτες στο Διάστημα με «σφραγίδα» ΑΠΘ – Το GRTimes στην «καρδιά» του Τμήματος Χημείας με «ξεναγό» τον Θ. Καραπάντσιο (VIDEO)

Λουκία Σαράντη: Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και προς την κοινωνία και προς τα μέλη μας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Number one» η Ελλάδα στο ενεργειακό πακέτο μέτρων (VIDEO)

Ν. Μηταράκης: Εργαλειοποιούν τις νησίδες επειδή ο φράχτης στον Έβρο δεν μπορεί να παραβιαστεί (VIDEO)

Μ. Συρεγγέλα: Πρέπει να εφαρμόσουμε την ισότητα παντού και να αποφύγουμε τα στερεότυπα (VIDEO)

Στ. Πέτσας: Πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Ellen Germain: Άρρηκτα συνυφασμένες η εβραϊκή και η ελληνική ιστορία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Jeff Lansdale: Ο καλύτερος καθηγητής είναι η Φύση (VIDEO)

 

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top