Για την προσωπική αντιπαλότητά του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο περιμένει μια συγνώμη για να τον συγχωρήσει, για την πολιτική εξορία του στο Παρίσι, για την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών και το «τζάμπα ξύλο» που έφαγε, αλλά και για τον ΠΑΟΚ ως τον ορισμό της… αθανασίας μίλησε στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά ο Κώστας Ζουράρις, λίγες μέρες προτού διεκδικήσει και πάλι -στα 83 του – την επανεκλογή του με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

«Θα του έδινα και συγχωρητική… ευχή» λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για τον πρωθυπουργό, ενώ αναφέρεται στις καλές σχέσεις που διατηρούσε με την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά και στη μητέρα του πρωθυπουργού στην οποία -όπως λέει- θα μάθαινε να χορεύει ροκ εν ρολ! Μιλά ακόμη για την έννοια της ελευθερίας και για το πώς δεν κατάφερε να ξαναβάλει τα δημοτικά τραγούδια στη διδακτέα ύλη των σχολείων. Και εξηγεί πότε ο Τσίπρας θα είναι… «φούφουτος», αλλά και γιατί νοιώθει σφίξιμο όταν αντικρίζει το πατρικό του στη Θεσσαλονίκη.

Την αφορμή για τη συζήτηση έδωσε η έκδοση του νέου αυτοβιογραφικού βιβλίου του, το «Ελληνοτρόπιο», με αυτοτελείς ιστορίες από τη διαδρομή τού ίδιου και της οικογένειάς του. Ωστόσο τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα είχαν την… τιμητική τους με τον Κώστα Ζουράρι να δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας τις οποίες, όπως λέει, δεν τις θέλουν οι… «φούφουτοι». Μάλιστα προχώρησε ακόμη ένα βήμα στον συλλογισμό του διευκρινίζοντας ότι και ο Τσίπρας θα ήταν «φούφουτος» αν δεν τις δεχόταν!

«Οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ κυβερνώνται από συμπλέγματα αναποφασίστων πολιτών γιατί κανένα δεν έχει μονοκομματικό καθεστώς αυτοδυναμίας, όλα είναι με συνεργασίες 2-3 κομμάτων. Δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε η αντιπολίτευση για να βελτιώσει την κατάσταση. Αυτά τα 4 χρόνια η αντιπολίτευση όλων των κομμάτων έκανε συνολικά 55 ερωτήσεις στη Βουλή για τους σιδηροδρόμους». Αντιθέτως, στη Γαλλία, η αξιωματική αντιπολίτευση προεδρεύει και «ελέγχει» τη σημαντικότερη μόνιμη επιτροπή: την Επιτροπή Οικονομικών. «Εκεί οι επιτροπές μπορούν να σε συλλάβουν χωρίς να περάσουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης», τονίζει.

Το «κόψιμο» από την TV, το ροκ εν ρολ και η… συγχωρητική ευχή

Ο κ. Ζουράρις υποστηρίζει ακόμη ότι η προσωπική κόντρα του με τον πρωθυπουργό -τον οποίο… στολίζει με διόλου κολακευτικά επίθετα- , έχει οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον “κόψει” από τα κρατικά κανάλια. «Δεν βγαίνω στα κανάλια με προσωπική εντολή του Μητσοτάκη. Με “έκοψε”. Και το ξέρω από μέσα. Στα 4 χρόνια για πρώτη φορά με κάλεσε εκπομπή της Βουλής για το βιβλίο μου».

Αιτία, όπως το ερμηνεύει ο ίδιος, ήταν μια αντιδικία τους στη Βουλή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Μια μέρα είχε μιλήσει απρεπέστατα ο Μητσοτάκης για μένα, ότι είμαι βουλευτής σε τιμή ευκαιρίας. Είναι δυνατόν αυτό το ακαλλιέργητο στοιχείο, χθεσινός άνθρωπος, ενώ διακονώ τον ελληνικό πολιτισμό εδώ και στις 5 ηπείρους με 30.000 φοιτητές σε όλο τον πλανήτη και να μου λέει ότι “τα πιάνω”; Ανέβηκα λοιπόν στο βήμα της βουλής και ζήτησα να μου πει το “ήμαρτον” και να μου ζητήσει συγνώμη. Δεν έγινε ποτέ». Ωστόσο, τονίζει ότι αν του έλεγε συγνώμη δημοσίως θα τον συγχωρούσε: «Θα του έδινα και τη… συγχωρητική μου ευχή. Παιδί μου είναι, γιος μου είναι, άσε που μάθαινα στη μητέρα του ροκ εν ρολ. Είχα πάντα πολύ καλές σχέσεις με την οικογένειά του γι’ αυτό με ενοχλεί. Αν μου πει συγνώμη δημοσίως θα του δώσω συγχωρητική ευχή, παιδί μου είναι..».

Για τη δική του συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να βάλει 2-3 λιθαράκια αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Μάλιστα αναφερόμενος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο GRTimes όπου είχε πει ότι θα αυτοεξοριστεί στο Παρίσι «αν βγει ο Μητσοτάκης κυβέρνηση» δήλωσε πως «επειδή δεν πρόκειται να βγει θα μείνω εδώ» και επαναβεβαίωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι εξακολουθεί να μην είναι μέλος του.

Η πικρία λόγω… δημοτικών τραγουδιών

Ο κ. Ζουράρις εκμυστηρεύεται και μια πικρία που φαίνεται πως του άφησε η θητεία του ως υφυπουργού -με αρμοδιότητα «να στέλνω δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία του εξωτερικού» όπως λέει- στο υπουργείο Παιδείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ λόγω των… δημοτικών τραγουδιών.

«Ως υφυπουργός Παιδείας δεν μπορούσα παρέμβω όπου μπορούσα. Παραδείγματος χάριν στο να ξαναβάλω το δημοτικό τραγούδι στα βιβλία δημοτικών και γυμνασίων. Τα αφαίρεσαν πριν 20 χρόνια. Ορισμένα δημοτικά τραγούδια είναι μνημεία πολιτικής – πολιτιστικής αυτογνωσίας και διδασκαλίας της δημοτικής γλώσσας και τα αφαίρεσαν για να βάλουν προστακτική και οδηγίες μιας ηλεκτρικής καφετέριας. Τερατώδους βλακείας πράγματα».

Θα έχουμε πένθος με τη Συνθήκη των Πρεσπών

Ο κ. Ζουράρις μίλησε ακόμη για τη σύγκρουση που είχε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη Συνθήκη των Πρεσπών, την οποία όχι μόνο καταψήφισε -«Ήμουν ο μόνος αριστερός κι ένας εκ των δυο κομμουνιστών της Βουλής που δεν τη ψήφισα» λέει χαρακτηριστικά- , αλλά είχε μοιράσει στους 299 βουλευτές επιστολή όπου εξηγούσε τους επιστημονικούς λόγους για τους οποίους δεν μπορεί η συνθήκη να περιέχει τις ρήτρες που ενσωματώθηκαν σε αυτήν. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη Συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά γιατί παραχώρησε το όνομα «Μακεδονία» και αναφέρει: «Εδώ και 5 αιώνες έχει πει ποτέ κανείς Έλληνας την Κωνσταντινούπολη Ινσταμπούλ; Ή την Σμύρνη Ιζμίρ ή Τραμπζόντ την Τραπεζούντα; Ποτέ! Γιατί έχουμε πένθος. Θα έχουμε κι ένα πένθος για μια ήττα που υπέστημεν με τη συνθήκη αυτή, η οποία ως συνθήκη εντός της ήττας είναι καλύτερη από το προηγούμενο καθεστώς ΦΥΡΟΜ κλπ και με κάποιες διευθετήσεις. Και ως καλύτερη είναι απαράδεκτη».

Μάλιστα ο ίδιος, αν και αντιτάχθηκε στη συνθήκη, λέει ότι τον πνίγει τον δίκιο του επειδή τον χτύπησαν στο συλλαλητήριο του 2018 για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντάς το: «τζάμπα ξύλο». Ήταν η δεύτερη φορά που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού καθώς -όπως θυμάται- την πρώτη στην Αθήνα (τον Νοέμβριο του 1998) κατέληξε στο νοσοκομείο, με ασύλληπτους τους δράστες: «Ήμουν με τη χήρα του Κωστή Μοσκώφ, την Πόπη και είχαμε βγει το βράδυ, από μια εκδήλωση όπου είχα προεδρεύσει στην παλαιά Βουλή υπέρ των Κούρδων. Μας κτύπησε μια ομάδα νεαρών πίσω από το Χημείο. Ήμουν αναίσθητος επί μισή ώρα, μας πήγαν στο ΚΑΤ. Είχα υποτροπές για 5 χρόνια».

Η συνάντηση με τον πατέρα του στο Γεντί Κουλέ

Πολλές φορές οι τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας αφήνουν διαχρονικά τα σημάδια τους. Η σύλληψη του πατέρα του μπροστά στα μάτια του μέσα στο πατρικό του σπίτι στη Θεσσαλονίκη έχει ως αποτέλεσμα όταν το αντικρίζει σήμερα να νιώθει ένα σφίξιμο.

Αξέχαστη του μένει και η επίσκεψή του στον φυλακισμένο πατέρα του στο Γεντί Κουλέ, συνοδευόμενος από τον τότε εκδότη της Μακεδονίας Ιωάννη Βελλίδη. «Ανέβηκα με τον Βελλίδη διευθυντή της Μακεδονίας που είχε “τα μέσα”. Ήταν σοκαριστική η εικόνα του πατέρα μου: από τον καλοπλυμένο καθαρό κύριο να τον βλέπω έναν βρώμικο να κάθεται ταλαιπωρημένος σε βουναλάκια με σακιά από πατάτες».

Πρόσφυγας στην Ελλάδα…

Στο νέο βιβλίο του «Ελληνοτρόπιο» ο Κώστας Ζουράρις  αναφέρεται με ιδιαίτερη αγάπη στην Κωνσταντινουπολίτισσα γιαγιά του, Χαρίκλεια, αλλά και στις διώξεις που υπέστη ο πατέρας του ως κομμουνιστής και ο ίδιος μετέπειτα, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη διαγραφή του από τον δικηγορικό σύλλογο και τη φυγή του από την Ελλάδα κατά τη Δικτατορία.

Ομολογεί ότι του λείπει το Παρίσι, όπου πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του, με αποτέλεσμα «να αισθάνομαι πρόσφυγας στην Ελλάδα». Μετά τη Μεταπολίτευση (1974), αναφέρει: «πηγαινοερχόμουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, αλλά είχα δεθεί εκεί και δεν μπορούσα να γυρίσω. Υπήρχε ένα ξεχαρβάλωμα ως πολιτικός πρόσφυγας».

… και Γάλλος συνταξιούχος

Ο Κώστας Ζουράρις παραδέχεται ότι έχει μετανιώσει για πολλά πράγματα στη ζωή του όπως, για παράδειγμα, ότι έδωσε εξετάσεις στη Νομική άνευ λόγου, ενώ ήθελε να γίνει αρχαιολόγος, καθώς και ότι δεν επέστρεψε νωρίτερα στην Ελλάδα από το Παρίσι, ειδικά όταν τον προσκάλεσε ο Αριστόβουλος Μάνεσης στο ΑΠΘ μετά το ’74.

«Ήταν λάθος μου έπρεπε να είχα έρθει τότε. Μετάνιωσα, έχασα πολλά χρόνια από δω με αποτέλεσμα να μετατραπώ από Έλληνα σε φιλέλληνα. Τώρα είμαι Γάλλος συνταξιούχος», τονίζει.

Ο συναγωνιστής μου Γιωτόπουλος

Επίσης αναφέρεται και στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.«Εγώ υπερασπίστηκα τον συναγωνιστή μου Γιωτόπουλο τότε ως μάρτυρας της ηθικής αξιοσύνης του για τη συνεργασία είχαμε από το 1967 έως το 1969 εναντίον της δικτατορίας, δεν τον ξαναείδα μετά. Αλλά μαρτυρώ για τα 2 χρόνια που συνεργαστήκαμε για την ανατροπή της χούντας εν Ελλάδι κι ήταν έμμεση διαμαρτυρία μου για τις συνθήκες της προανακριτικής φάσεως με χαλασμένα στοιχεία».

Η ελευθερία και το κινεζικό ιδεόγραμμα

Η έννοια της ελευθερίας είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα για τον κ. Ζουράρι. Αναφέρει μάλιστα ένα περιστατικό στο Παρίσι όπου ο ίδιος είχε υπήρξε ιδρυτής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών σε πανεπιστήμιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Εκεί συναντήθηκε με τον μορφωτικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας, έναν περίφημο Κινέζο ελληνιστή, ο οποίος του είπε ότι σε αντίθεση με τα ελληνικά, ανάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες κινέζικα ιδεογράμματα δεν υπάρχει κάτι που να αποδίδει την λέξη ελευθερία. «Έμεινα εμβρόντητος. Είναι δυνατόν; Και μου απαντά ο υπέροχος ελληνιστής: “Είχατε ποτέ στον πολιτισμό σας άβατο απαγορευμένη πόλη όπως έχουμε εμείς από 4.000 χρόνια; Εσείς δεν το είχατε ποτέ. Να γιατί εμείς δεν το έχουμε. Το μόνο κοντινό ιδεόγραμμα είναι αυτό που λέει ακαταστασία», συμπληρώνει.

Το kite surfing και ο «αθάνατος» ΠΑΟΚ

Υπάρχει και κάτι που θα ήθελε να κάνει σήμερα ο Κώστας Ζουράρις, αλλά δεν μπορεί; «Να κάνω θαλάσσιο σκι με τον αετό (σ.σ το γνωστό ως kite surfing). Πριν από 50-60 χρόνια έκανα πρωταθλητισμό στο θαλάσσιο σκι, αλλά τότε δεν είχαμε εκείνα τα αερόστατα. Tότε σε τραβούσε το σκάφος, το άλλο είναι πιο ωραίο!», απαντά.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στη μεγάλη αγάπη του Κώστα Ζουράρι, τον ΠΑΟΚ, που σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ο ορισμός της αθανασίας»!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στέλιος Κούλογλου: Κατέρρευσε ο μύθος του αποτελεσματικού διαχειριστή Μητσοτάκη (VIDEO)

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Το πρόβλημα δεν είναι η αναπηρία αλλά το πώς αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα (VIDEO)

Pfizer: Σε εξέλιξη το πλάνο στελέχωσης του νέου παγκόσμιου Τμήματος για την ασφάλεια φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη

Γ. Μασούτης: Είμαστε ικανοποιημένοι με λιγότερα κέρδη – Θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Γ. Βοϊδονικόλας: Στο Beverly Hills ο  Έλληνας γιατρός που διαπρέπει στις μεταμοσχεύσεις (ΦΩΤΟ – VIDEO) 

Τηγανητές πατάτες στο Διάστημα με «σφραγίδα» ΑΠΘ – Το GRTimes στην «καρδιά» του Τμήματος Χημείας με «ξεναγό» τον Θ. Καραπάντσιο (VIDEO)

Λουκία Σαράντη: Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και προς την κοινωνία και προς τα μέλη μας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Number one» η Ελλάδα στο ενεργειακό πακέτο μέτρων (VIDEO)

Ν. Μηταράκης: Εργαλειοποιούν τις νησίδες επειδή ο φράχτης στον Έβρο δεν μπορεί να παραβιαστεί (VIDEO)

Μ. Συρεγγέλα: Πρέπει να εφαρμόσουμε την ισότητα παντού και να αποφύγουμε τα στερεότυπα (VIDEO)

Στ. Πέτσας: Πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Ellen Germain: Άρρηκτα συνυφασμένες η εβραϊκή και η ελληνική ιστορία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Jeff Lansdale: Ο καλύτερος καθηγητής είναι η Φύση (VIDEO)

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top